Motsatte halser på kryssen

Denne leksjonen beksriver noen situasjoner når to båter med motsatte halser møtes på kryss.

På figur 1 til høyre ser vi to båter som møtes på kryssen. Grønn har styrbord halser. Rød har babord halser. Vet du hva du skal gjøre i en slik situasjon?

Regel 10 sier at en båt på babord halser (rød) skal holde av veien for en båt på styrbord halser (grønn).

Hvis du er rød skal du holde av veien for grønn. Du har  vikeplikt. Du har flere muligheter:

  1. Du kan slippe ut på seilet, falle av litt, og gå bak grønn (figur 2).
  2. Du kan slå. Du må ikke slå så nær grønn (regel 13) at han blir nødt til å svinge unna for å unngå kollisjon (figur 3).
  3. Hvis du ikke har plass til å gå bak eller slå kan du bremse ved å slippe skjøtet, og stramme inn igjen når grønn har seilt forbi.
kryss-sb-bb 
Figur 1:Hva skal jeg gjøre?

Hvis du er grønn, og rød holder av veien trenger du ikke gjøre noe. Hvis det ser ut som rød ikke har sett deg kan du prøve å rope "STYRBORD" for å varsle. Husk to ting:

  • Hvis rød ikke holder av veien må han ta en straff ellers blir han disket. Rop "PROTEST" med  en gang. Men du har ikke lov til å seile på ham! Hvis det blir en kollisjon som du kunne ha unngått kan du også bli disket – hvis båt eller mannskap ble skadet i kollisjonen.
  • Du har ikke lov til å hindre rød i å holde av veien (regel 16), for eksempel ved å svinge etter ham slik at han ikke klarer å holde unna. Det betyr blant annet at du kanskje må vente litt med å forandre kurs hvis vinden dreie
kryss-sb-bb-falle
Figur 2: Rød kan gå bak

For de mer erfarne

Hvis du er rød: Skal du slå eller gå bak?

Hvis du mener det lønner seg å fortsette på babord må du gå bak, selv om du må falle av mye. Da fortsetter du i riktig retning, mens grønn seiler feil vei. Du kommer til å være foran neste gang dere møtes.

Hvis du mener det lønner seg å slå bør du slå tidlig, så du får fri vind. Hvis du slår for nær grønn risikerer du å komme i vindskyggen fra seilet hans. Der er det mindre vind, så han kommer til å seile fra deg. Unntaket er hvis du nesten kunne gått foran. Da kan du ta et leslag: Slå så nær grønn du kan, uten at han må svinge unna før du er ferdig med å slå. Da får grønn bakvind fra seilet ditt. Han kommer til å miste høyde, og må slå for ikke å havne i vindskyggen din. Da seiler han feil vei, og du riktig vei.

Hvis du ikke har fulgt med og oppdager grønn så sent at du ikke har noe annet valg enn å slå kan du også prøve å ta et leslag. Så må du bare håpe at grønn slår over til babord slik at du kan slå tilbake.  Men nå seiler både du og grønn riktig vei. Det ville vært bedre om du hadde sett grønn tidligere, og begynt å falle bak grønn i tide.

kryss-sb-bb-slag
Figur 3: … eller slå

Comments are closed.